KUNNE DETTE HA VÆRT UNNGÅTT?

kommentarer 13 kommentarer

I Norge er det et inngrep som utføres flere hundre ganger daglig av kirurger, de fjerner tonsillene, mandlene, på hundrevis av barn og noen voksne daglig.

Heldigvis går det veldig greit.

Øre nese hals spesialisten anbefalte oss om å få fjernet mandlene til datteren min, etter å ha vurdert anbefalingen nøye, takket vi ja til tilbudet.

Alt gikk greit, og vi ble sendt hjem.

Vel hjemme, ble alle retningslinjer fulgt, og hun virket frisk, bortsett fra et symptom, som bekymret meg. Etter å ha kontaktet sykehuset og formidlet min bekymring, fikk jeg beskjed om at det var helt normalt. Ingen grunn til bekymring.

Den åttende dagen tok vi oss en tur til Oslo, og på vei hjemover, midt i rushtrafikken på E18, opplevde vi det ingen våger å tenke engang.

Jenta vår begynte å kaste opp blod, masse blod.  I løpet av noen få minutter var pulsen borte, og hun var helt grå. Heldigvis var det en sykebil i samme retning, og hun fikk førstehjelp, og var kjapt på sykehuset, som var beredte til å ta imot henne.

De fikk stoppet blødningene, og ved god hjelp av blodoverføring, fikk de snudd den kritiske tilstanden.

Mange spørsmål svirret i hodet, hvorfor ble vi ikke tatt på alvor da vi ringte? Kunne dette ha vært unngått om legen hadde tatt seg tid til å ta en ekstra sjekk?

Hva om det ikke hadde vært en ambulanse på veien akkurat da?

Hva om vi ikke hadde valgt å få utført inngrepet?  Det går fint å leve med tonsiller som kan gi noen utfordringer innimellom ?

Men takknemligheten over å leve i et land som har et fungerende helsevesen, og takknemligheten for at vi fikk den livsviktige hjelpen vi trengte så kjapt, var så stor, at vi valgte å bare være takknemlige for at det gikk bra. Det er heldigvis veldig sjelden at det oppstår indre blødninger etter et slikt inngrep, og det er ikke noe annet som kunne vært gjort annerledes tenkte vi.

For en måned siden ble datteren til en bekjent operert. Det samme inngrepet som er ren rutine for norske leger.

Det var hjerteskjærende å få vite at denne vesle livsglade 5 åringen, hadde kastet opp masse blod 9 dager etter inngrepet.

Ambulansen brukte over 20 minutter, og hjertet hadde stoppet, hun ble lagt i kunstig koma.

Denne lille familien har ventet og ventet på et mirakel i en måned nå, og vi er mange som ber og håper at  denne vesle jenta skal våkne og være frisk og rask igjen.

Jeg har ingen statistikk som viser meg hvor mange som opplever indre blødninger etter å ha fjernet tonsillene, men det jeg vet er at 2 er 2 for mange.

Dette burde ikke være et resultat av et inngrep som er rutine i Norge.

Selv om det finnes gode rutiner for etterkontroll, er disse to gode eksempler på at det allikevel ikke er godt nok.

Dette kunne ha vært unngått.

Jeg trodde først at dette ikke er så vanlig, og at det jeg opplevde med min datter, var kanskje et sjeldent tilfelle. Når det skjer igjen, og med et så fatalt resultat, er det forferdelig å vite at dette kunne ha vært unngått, hvis det var endringer i rutinekontrollene.

Selvfølgelig forekommer det avvik, men er disse avvikene kartlagt godt nok, med tanke på at dette er et av Norges hyppigste utførte operasjon?

Jeg håper at vi slipper å høre om flere barn som opplever dette i fremtiden, og jeg håper at alle som leser dette kan be om at denne jenta våkner og blir like frisk og aktiv som hun var før hun fjernet mandlene.

Det spiller ingen rolle om du er muslim, kristen, jøde, hindu, sikh eller ateist, det eneste denne familien trenger er mange gode tanker, og bønner om at vesle Maira blir frisk igjen, Amin.

 

Dette er skrevet med tillatelse fra familien til Maira. 

13 kommentarer

Wenche Sørdahl

15.04.2016 kl.13:47

Hei Nasim,

Jeg leste bloggen din i dag, og vil selvfølgelig be for, og sende mine tanker til den lille jenta og hennes foreldre. Dette er sikkert ikke noe som inntrer skjelden. Det samme skjedde med mitt oldebarn, Ola, noen dager etter han gikk gjennom samme operasjonen. Heldigvis kom han raskt til sykehuset, og er nå i full vigør igjen. Dumt at ikke legene advarer, og sier litt om dette, da flere kanskje ville takket nei til operasjon. Eller at barna burde vært til observasjon på sykehuset i 8-10 dager etterpå, til operasjonssåret er helt grodd.

Takk, Nasim, for at du forteller om dette på FB, slik at andre er forberedt på at det kan oppstå komplikasjoner etter en slik operasjon.

Mohsen Javed

15.04.2016 kl.13:53

Hei, det er trist når man får komplikasjoner etter kirurgiske prosedyrer, og i tråd med god praksis skal foreldre informeres om at nettopp post-tonsillektomi blødning kan forekomme. Synes det er godt gjort av deg å skrive dette innlegget for å belyse denne problematikken.

Den siste saken du nevnte, kastet hun opp blod i 9 dager i strekk eller kastet hun kun opp blod den niende dagen?

Nasim Rizvi

15.04.2016 kl.14:07

Mohsen Javed: ja, dette er kjempetrist, hun kastet opp den 9ende dagen.

Umar Farooq

15.04.2016 kl.15:38

InshaAllah alt skal gå bra med vår lille prinsesse Ameen

Jasmin

16.04.2016 kl.12:33

Utrolig trist! Inshallah alt skal gå bra med henne!

Karima

16.04.2016 kl.23:50

Veldig trist men incha Allah hun blir frisk har henne i mine dua 💜

Nasim Rizvi

18.04.2016 kl.11:06

Karima: inshaAllah <3

Wasim Zahid

17.04.2016 kl.15:18

Hei! Håper det går bra barnet.

Blødning etter tonsillektomi er en godt kjent komplikasjon til inngrepet og forekommer i 2-5% av tilfellene. Som regel er det snakk om mindre blødninger, men iblant kan de dessverre være livstruende. Dette kjenner man til, men det er umulig å vite på forhånd hvem som kan bli rammet. På Oslo universitetssykehus får foreldrene nøye informasjon om evt komplikasjoner, både skriftlig og muntlig, og får beskjed om å kontakte operasjonsavdelingen direkte.

Når slike hendelser skjer, er sykehuset lovpålagt å melde det til helsetilsynet. Det er derfor god oversikt over forekomsten av de alvorlige komplikasjonene.

Jeg håper det går bra med den lille jenta.

Nasim Rizvi

18.04.2016 kl.11:13

Wasim Zahid: Hei, ja vi håper og ber alle sammen om at det skal gå bra med henne, og takk for informativt svar. Det hadde vært interessant å se denne oversikten, men er det vurdert noen endringer i kontroll rutinene? Det er som du sier umulig å vite hvem som kan bli rammet, men det er tydeligvis nødvendig med en evaluering av prosedyrene som finnes, og se om endringer i alt fra kontroll til informasjon kan føre til at det ikke går så langt som at et hjerte stopper. Det er ikke alltid foreldre blir tatt alvorlig når de kontakter operasjonsavdelingene heller.

Ana Lopez Taylor

17.04.2016 kl.17:26

Nasim! Takk du deler med oss disse hendelser.Jeg tror det er viktig dere kontakte pasient og brukerombud. Det er den instanse som også registrerer slike hendelser. Dette kan hjelpe andre personer også. Om man ikke sier fra kommer ting å være i samme tilstand.

Nasim Rizvi

18.04.2016 kl.11:14

Ana Lopez Taylor: Takk så mye, du er inne på noe veldig viktig Ana Lopez, det er altfor få som benytter seg av tjenesten til pasientombudet, pasienter og pårørende må våge å bruke denne instansen i høyere grad.

Latifa

18.04.2016 kl.11:03

Hei!

Det er trist hvordan disse legene hensynsløst bare ignorerer viktige detaljer. Som 17/18 åring gikk jeg gjennom det samme. Jeg våknet kl 04:00 på nattan fordi jeg ble kvalt av blod. Da jeg ringte legevakten så sa dem det var normalt. Smertene økte for hver dag og jeg kastet opp blod flere ganger. Tilslutt tålte ikke magen min mere blod og jeg klarte ikke mer, da dro jeg til legevakta og krevde ordentelig kjekk. Da fant dem en stor infeksjon med høyt blodtap, og jeg ble innlagt på sykehuset.... Fæle greier...

Nasim Rizvi

18.04.2016 kl.11:16

Latifa: Dette er forferdelig, burde ikke være mulig i 2016, og med det flotte helsevesenet som vi har. Godt å høre at det gikk bra med deg, Flott at du deler:) klem

Skriv en ny kommentar

hits