Hvorfor er kvinner så fraværende på styre-og ledernivå i moskeene?

kommentarer 35 kommentarer

Hvorfor er kvinner så fraværende på styre-og ledernivå i moskeene?

Dt ( Drammens Tidende-lokalavis)  har en serie med artikler om moskeer og muslimer i regionen.

Lørdag den 23.oktober forteller de at blant de 22 muslimske trossamfunnene er det ingen som har en muslimsk kvinne i lederrollen.

Den totale kvinneandelen i styrene er på 12 prosent.

Hva forteller dette oss?

Er muslimske kvinner undertrykte, og ikke likestilt? Er dette en såpass alvorlig skjevhet at trossamfunnenes statsstøtte skal trekkes tilbake?

Hva er en moske? Hva foregår der bortsett fra bønn?  I mange islamske land, fungerer moskeene også som utdanningsinstitusjoner for islam, veldedighetsarbeid organiseres og utføres også i moskeene.

De religiøse aktivitetene blir ledet av en imam, moskeene kan også ha et styre, som har ansvar for administrasjon, organisering og all aktivitet relatert til moskeene.

Det foregår altså ikke noe mer mystisk i en moske, enn i andre gudshus.

Lørdagens artikkel fikk meg til å tenke på hvorfor det er så få moskeer som har kvinner i styrene.

Jeg snakker ikke om imamens rolle og kjønn, men om styret i en moske.

Islam gir kvinnen mange rettigheter, islamsk historie har kvinner som Hazrat Fatima (Profeten sin datter) Bibi Zainab  (Profeten  sitt barnebarn), Hazrat Khadija (Profeten sin kone) alle meget sterke kvinnelige ledere, det finnes ingen kvinner i historien som kan måles mot disse.

Islam undertrykker ikke kvinner, men hvorfor har vi allikevel disse tydelige skillene?

Når det gjelder kvinner i styreverv, har vi dessverre en jobb å gjøre. Jeg har selv sett hvor flinke kvinnene i de tyrkiske og pakistanske miljøene er.

Hvis tallene avisen henviser til stemmer, er det et signal om at vi trenger mer fokus på dette, selv om det ikke gjelder de moskeene vi besøker.

Det er ikke mange år siden mennene var i moskeene og kvinnene var hjemme, men med bl.a aktive og fleksible innspill fra nye imamer, har vi faktisk hatt endringer.

I moskeene har kvinner og menn adskilte rom, moskeene er et hellig sted, og det er visse retningslinjer som skal følges der, akkurat som i andre gudshus.

I en moske skal kvinnene dekke til håret, på lik linje som det gjøres når noen besøker f.eks. Klagemuren i Jerusalem.

Selv om jeg til daglig ikke dekker håret gjør jeg det med stor glede og stolthet  når jeg er i en moske, ber eller leser koranen. Jeg er på ingen måte undertrykt, eller føler noe behov for å kjempe en likestillingskamp inne i moskeen fordi menn ikke har et påbud om hijab.

Moskeen jeg besøker har også adskilte innganger for menn og kvinner.

Mange kvinner ser på det som befriende å være der, det er en møteplass hvor gode samtaler føres.

I en moske skal man kun tenke på det islam pålegger oss, dvs utføre bønn og gode gjerninger.

Selv om bønnene og ritualene i Mekka praktiseres på felles område uavhengig av kjønn, er det ikke et behov for å ha et felles rom i en moske.

Det finnes andre arenaer hvor de samme mennene og kvinnene omgås hverandre, men i en moske følges retningslinjene som er satt og som de aller fleste er komfortable med.

Men i styrene som administrerer moskeene, trenger vi en høyere andel av kvinner, disse endringene er gjennomførbare uten bruk av noen form for pisk, slik som Tankesmien Agendas representant foreslår, men heller ved å anerkjenne moskeenes brukere uten å stemple de som diskriminerende.

Man må ikke tenke lenge før man finner ikke muslimske trossamfunn og organisasjoner som er mannsdominerte, det eksisterer t.o.m eldgamle organisasjoner hvor det ikke er rom for kvinner i det hele tatt.

Islamsk Råd Norge har nylig valgt et nytt styre, og der gjenspeiles også mangelen på kvinner. Det er Nok en gang, ikke grunnet religionen, den hindrer ikke kvinner, men heller pga den manglende kulturen for kvinner i slike styrer, og muligens også pga manglende fokus på akkurat dette.

 

Klikk på en av lenkene under så kan du lese kronikken som stod på trykk i dt og utrop:

http://www.dt.no/meninger/integrering/moskeene/hvorfor-er-kvinner-sa-fravarende-pa-styre-og-lederniva-i-moskeene/o/5-57-474106

http://www.utrop.no/Plenum/Kommentar/Blogg/31053

https://www.facebook.com/nasim.rizvi.96?fref=nf&pnref=story

Masjid e Qoba, som ble grunnlagt av Profetene Muhammed s.a.w, er verdens eldste moske.

 

 

 

35 kommentarer

Frank

27.10.2016 kl.10:10

Vil vi noen gang få oppleve en lesbisk kvinne i Islamsk Råd Norge ??

Nasim Rizvi

27.10.2016 kl.12:31

Frank: det spørsmålet må du stille IRN.

Geir

27.10.2016 kl.10:18

Kan ikke huske å ha hørt presten snakke om slike ting som dette de gangene jeg har vært i kirken men mulig jeg ikke fulgte godt nok med:

https://www.youtube.com/watch?v=MQFmb0-gAyQ

https://www.youtube.com/watch?v=oc7PqjD_S3s

https://www.youtube.com/watch?v=BPrFPmfEtlA

Hvordan forklarer du dette?

lucifer

27.10.2016 kl.10:36

Når kvinner må maskere seg pga islam vil jeg kalle det undertrykkelse.

Om jeg var dum og religiøs og presten ba meg gå rundt med sekk på hodet ville jeg følt meg undertrykt av kristendommen...

Stian

27.10.2016 kl.10:49

Litt rart at en norsk muslimsk jente har svaret på hvor herlig og frigjørende islam er for kvinner, mens i profetens hjemland Saudi Arabia har de ikke skjønt noe helst.

Nasim Rizvi

27.10.2016 kl.12:30

Stian: Du har helt rett, de som styrer i Saudi Arabia har ikke skjønt det, men de har dessverre altfor mye innflytelse på mange som ikke kjenner sin egen religion.

Jan

27.10.2016 kl.10:54

I Norge har vi alltid sagt muhammedanismen. Jeg finner ingen grunn til å slutte med det. Du synes ikke gudelæren er kvinneundertrykkende. Det tydeliggjør kulturforskjellen mellom oss nordmenn og dere muhammedanere. Muhammedanske samfunn er i det vesentlige dysfunksjonelle, hvorfor muhammedanere i hopetall slår seg ned i Europa. Her har dere fått skolegang og samfunnslære. Hvorfor reiser dere ikke hjem der muhammedanismen preger samfunnet og bygger et funskjonelt samfunn? Det må da være en vinn, vinn situasjon for såvel dere som for oss.

Rålf

27.10.2016 kl.10:55

Det her må være det dummeste jeg har lest. Som eksempler bruker du profetens kone og barnebarn... hvilken relevans har dette i dag?

Nasim Rizvi

27.10.2016 kl.12:27

Rålf: relevans mtp alle de som misbruker religionen for å undertrykke kvinner, religionen i seg selv er ikke det.

Hilsen fra ei NORSK JENTE

27.10.2016 kl.11:22

Jeg skjønner friheten deres.

Med alle de særkravene dere muslimer vil presse igjennom. Jeg husker engang på 80-tallet dere ville ha lov til å praktisere bønnene deres i arbeidstiden.

Presser dere igjennom sekkene deres, ja så er det få som vil ansette dere, da blir det rett på trygd da vettu.

Dere nekter å servere alkohol, svin, servere ukjente menn.

Er det noe sted i koranen der det står at dere skal gjøre noe nyttig får pengene dere får. Da tenker jeg på arbeid.

For dere er det en frihet å gå med sekken, ikke berøre svine, alkohol, ta urene mennesker i handen, for da slipper dere jobbe for pengene.

Stemmer dette Nasimrizvi?

Nasim Rizvi

27.10.2016 kl.12:26

Ingar

27.10.2016 kl.11:26

Det funker delvis for kvinnene, fordi dere befinner dere i Norge som har frihet. Merkelig at muslimer vil til Norge -eller er det det?

Hilsen fra ei NORSK JENTE

27.10.2016 kl.11:37

La oss likegodt kalle en spade for det den er.

Vi har gode velferdsordninger her i landet for *velferdsflyktninger*

Hvor mye barnetrygd td får man i td afganistan for å vere fødemaskin. Ingenting tror jeg.

Her i Vesten får de betalt for barneproduksjonen sin.

Hilsen fra ei NORSK JENTE

27.10.2016 kl.11:40

Blant muslimene finnes ikke lesbiske eller homofile. De blir steinet til døde.

Nasim Rizvi

27.10.2016 kl.12:25

Hilsen fra ei NORSK JENTE: tragisk at slike ting skjer

Thomas olsen

27.10.2016 kl.11:45

Hmmm.

Merkelig...

Er ikke Islam kvinneundertrykkende?

Mener du at ca 1,5 milliarder muslimer minus deg og kanskje 12-14 til, tar helt feil?

Interresant....

Nasim Rizvi

27.10.2016 kl.12:24

Thomas olsen: ja, det mener jeg, islam er ikke kvinneundertrykkende.

Trond Trosdahl

27.10.2016 kl.11:49

HAHAHAHA! Dette ble så fordummende at jeg bare må kommentere.

"Islam gir kvinnen mange rettigheter", men ikke alle?!?

Du sier menn IKKE har påbud om hijab, men det har kvinner. Ergo: ikke likestilling. Enkelt og greit. Bare å innrömme det nå som aldri!

Kvinner og menn har forskjellige innganger til moskeen er riktig, men har dere like rettigheter til flatene? NEI! Kvinner er annenrangs og skal holde seg avskilt fra hovedrommet hvor MENN praktiserer religionen sin. Er dette likestilling? NEI!

Menn bruker hovedinngangen, mens kvinners inngang som regel er en liten sidedör. Er dette likestilling? NEI!

Dette var bare et svar på DITT innlegg. Islam er en undertrykkende religion. Islam er fiendtlig innstilt og ekstremt kollektivistisk.

Kollektivisme er et kjernepunkt i all verdens elendighet. Islam og religion generellt, kommunisme, nazisme, sosialisme etc. er alle kollektivistiske ideologier hvor indivitet er og blir et instrument for kollektivet som skal og kan brukes av avskaffes til kollektivets forgodtbefinnende.

Religion burde bli forbudt å forkynne i skolen. Ateisme burde bli den nye statsfilosofien og alt annet burde bli stemplet som hjernevasking og raportert til barnevertnet for forsömmelse og misbruk.

Du, som islamist, ER beklageligvis et offer for en ekstremt beklagelig mishandling fra födselen av og er blitt hjernevasket til å bli en muslim. Religiöse er desverre Stocholmssyndromets kjernetilfeller og burde psykologisk bli behandlet deretter.

Nasim Rizvi

27.10.2016 kl.12:24

Trond Trosdahl: du har all rett til å tolke det som du ønsker og forstå islam på din måte. ønsker deg en fin dag videre:)

fae...

27.10.2016 kl.11:55

Om du undertrykkes av islam eller ei er fullstendig irrelevant og uinteressant.

Hundrevis av millioner av andre muslimer undertrykkes.

Så lenge 15-25% av verdens muslimer ønsker vestens undergang er islam en fiende. Umulig å se forskjell på onde eller ikke, noe man ikke kan legge skylden på vesten for.

15% av tyskere var mazister før krigen startet - likevel klarte de å sette Europa i brann.

Christian

27.10.2016 kl.12:13

"det finnes ingen kvinner i historien som kan måles mot disse".

Jo, definitivt. Det tallet er så høyt at jeg ikke en gang kan forestille meg det.

Hilsen fra ei NORSK JENTE

27.10.2016 kl.12:39

Siden jeg vet bloggere får betalt for antall innlegg og antall lesninger av bloggen, så skal jeg begrense meg også her.

Nasimrizvi, si noe om steining av kvinner i islam, skilsmisser, voldtekt, barneekteskap og hvordam dere praktisere at små jenter i 7 årsalderen blir hjernevasket til å tro de er unike med sekken på hodet.

Je vet ikke hvor mange ganger jeg har lest om unge jenter som har fått livet ødelagt fordi de har prøvd å leve sitt liv, ja muslimske jenter.

Hva er det du forsvarer? Et totalitert styre dere kaller en fredens religion.

I de landene der Islam er i flertall, så er det stortsett krig i allahs navn. Noe dere har altfor lett til å skylde på Vesten...USA.

Våkn opp Nasimrizvi. Dere søker dere til land det er fred i, men samtidig tar dere dritten med dere. Og jaggu vil dere presse det på oss også.

Er det ikke på tide at den ROTTA dere kaller allah..gud får fred nå, og dere fornyer tankesettet deres.

Selvfølgelig skal dere få praktisere greia, men ikke la det gå utover almenheten.

Petter H

27.10.2016 kl.13:20

Så islam er ikke kvinneundertrykkende?

Nevn tre islamske land du ville latt datteren din vokse opp i ;)

Tor

27.10.2016 kl.13:21

Tilbakestående mennesker fra tilbakestående land, som tar den pedofile apekatten av en falsk profet alvorlig.

Koranen er kun brukbar til toalettpapir, og til å brennes, og vil bli brukt til å lage bokbål av.

Kirke i Mekka

27.10.2016 kl.13:39

Den eneste muslimske menigheten som uten problemer kan tilpasse seg et liv i Vesten er Ahmedistene. I Norge har de sin moske på Furuset og teller ca. 1500 medlemmer (Norges første muslimske menighet). Ahmedismen tar avstand fra al vold og ønsker dialog mellom alle religioner, og hindu og buddhisme.

Denne muslimske menigheten nekter Islamsk Råd Norge å godta som en muslimsk menighet.

Mange moskeer er forøvrig finansiert og støttet av Saudi-Arabia og Tyrkia som samarbeider om å fremme en ganske radikal tolkning av islam. Også i Norge benyttes imamer fra disse landene.

Sandra Heidene

27.10.2016 kl.14:31

" Islam gir kvinnen MANGE rettigheter", hva er det for slags tøys? Kvinner SKAL selvfølgelig ha alle rettigheter som menn har . Og det er en selvfølgelig sak i et demokratisk land der kvinner og menn har samme verdi.Står dere kvinner der ydmyke og flate og takker islam for at troen gir dere enkelte rettigheter ? islam har gått ut på dato for svært lenge siden. Hvordan er det mulig å ikke innse det? Den forfordeler mennene enormt.

Marchus Stensrud

27.10.2016 kl.14:37

Godt skrevet. Heldigvis er det ofte flere sider til en sak. Du får mye hat i kommentarfeltet, så her skal du få en tommel opp for å tørre å bruke ytringsfriheten din. Det er viktig at alle blir hørt.

Nasim Rizvi

27.10.2016 kl.19:24

Marchus Stensrud: tusen takk, og tommel opp til deg for en raus og varmende kommentar :)

Rune

27.10.2016 kl.15:11

Alltid artig å se muslimske kvinner forsvare helt åpenbare diskriminerende praksiser med at det ikke er kvinneundertrykkende fordi hun selv godtar det og ikke plages nevneverdig. At hun skriver at kvinnene synes det er befriende med egen inngang til moskeen og være adskilt fra mennene der sier vel også sitt. Blant mennene kan de altså ikke være seg selv og prate fritt. Å dra fram diverse eksempler fra koranen blir jo også relativt meningsløst, da det i hovedsak ikke er koranen men muslimsk mannskultur som står for kvinneundertrykkelsen i mesteparten av den muslimske verden hvor kvinner er en vare som selges, kontrolleres og misbrukes på det groveste. Det er 2016. Snart på tide å våkne opp og innse at gudene deres kun eksisterer i deres egen fantasi, og begynne å leve det ene livet dere har folkens!

Vest

27.10.2016 kl.16:15

Sorry, men dette blir litt tragikomisk.

Islam må være den religionen som er best på kvinnediskriminering.

Du får ikke engang sitte i hovedrommet å be,du må bære hijab

i moskeen etc,etc listen er lang.

Haram

27.10.2016 kl.16:53

"det finnes ingen kvinner som kan måle seg med disse"

Hva er dette for en tullete kommentar? Hva vet du om noe som helst om disse kvinnene annet enn de eventyrene koranen forteller dere?

Du vet ikke engang om de har eksistert, likevel framholder du en sinnsyk påstand om at fiktive kvinner som levde under en pedofil psykopat av en massemorden er de sterkeste kvinner verden noensinne har sett.

Disse ordene dine viser all galskapen i islam meget tydelig og hvordan denne elendigheten kan spre seg enda videre på en ellers fredelog jordklode. På grunn av naive hjernevaskede sjeler som deg.

GeirSO

27.10.2016 kl.17:04

Religion er fordummende. Det vises i innlegget. Jeg anbefaler å ikke tro på guder.

Thor

27.10.2016 kl.17:27

Islam undertrykker kvinner i alle land der muslimer er i flertall, noe som betyr at jo, Islam undertrykker kvinner. Grunnen til at du ikke er undertrykt, er at Islam ikke er styrende her. Muslimer er ikke i flertall.

Harald Søvdsnes

27.10.2016 kl.18:41

Merkelig dette her, damen merker det ikke selv, men ved sin izlaam sprer hun hat og drap av andre mennesker, men hun merker det ikke selv.....

Jan Johansen

27.10.2016 kl.19:33

Takk for morsom bloggpost, Nazim! Dette er standup comedy på meget høyt nivå!

-

Mange høydare her. Likte særlig godt denne: "Selv om jeg til daglig ikke dekker håret gjør jeg det med stor glede og stolthet når jeg er i en moske, ber eller leser koranen. Jeg er på ingen måte undertrykt, eller føler noe behov for å kjempe en likestillingskamp inne i moskeen fordi menn ikke har et påbud om hijab."

-

Herlig ironisk,Nazim!

Skriv en ny kommentar

hits