...dere feirer vel ikke jul...

kommentarer 28 kommentarer

Dette er en kronikk som stod på trykk i Drammens Tidende i fjor:


"Jeg og datteren min var i en butikk, og så kommer det klassiske spørsmålet vi blir utsatt for hvert eneste år, i dag fra ekspeditøren:

Ja, nå blir du fin til jul- men dere feirer vel ikke jul dere ...

Datteren min (10 år) svarer veldig forbauset: jooo ...

Ekspeditøren ble satt ut og veldig flau ...

Jeg blir også overrasket hver eneste gang totalt fremmede spør om det. Hva med å heller bli kjent med flere ikke etniske nordmenn?"

Dette skrev jeg på Facebook i går. Det medførte flere påstander og kritikk om at jeg sutrer, er hårsår og at det er andre som har det verre enn muslimer i Norge.

Jeg skal forsøke å forklare en gang til hva som var mitt poeng. Jeg oppfordrer etniske nordmenn til å bli kjent med nye nordmenn, ja, men jeg er på ingen måte hårsår, hvem har sagt at muslimer har en vanskelig tilværelse i Norge? Utrolig hvordan alt vris og vrenges.

Norge er mitt land, og jeg setter veldig stor pris på alle verdiene som dette flotte landet er bygget rundt.

Da Norge trengte arbeidskraft, kom mine foreldre hit, og bidro til å bygge opp dette landet. De kom med tomme hender, bodde i en hytte uten vann og strøm, uten noe tilbud om norskkurs eller andre tilretteleggelser, eller info om denne kulturen som var helt fremmed, eller tilgang til mat og krydder som var en livsstil.

De ble derimot tatt imot med åpne armer, av naboer, kollegaer og andre som mer enn villig lærte dem språket, å lage brunsaus, bake kanelboller, strikke ullgensere, lærte dem å overleve i et land som var helt fjernt fra det de kom fra. De var lærevillige, og nordmennene var positivt nysgjerrige og samtidig veldig takknemlige for at disse kom hit til landet deres og bidro i en tid da Norge virkelig trengte arbeidskraft.

Pappa som kom med en akademisk utdannelse i bagasjen, fikk ikke brukt utdannelsen sin, men det tenkte han ikke så mye på. Det viktigste var å jobbe, jobbe og jobbe veldig hardt. Jeg kan ikke huske at mine foreldre noensinne har sagt noe negativt om nordmenn, tvert imot, de har alltid skrytt av norske verdier, og at de er stolte av å kunne bidra i et land som er så flott og har så mye godhet og ekthet som finnes hos nordmenn. For det de så var nordmenn som et ideal for hvordan muslimer egentlig burde være.

I vår familie er vi vokst opp med juletre i stua, det er en tid som forbindes med noe veldig fint, det handler om å glede hverandre, hva kan være bedre enn det? Mange muslimer ser dessverre på julefeiringen som noe ikke-islamsk. Det er greit, vi har alle våre forskjellige synsvinkler og forståelser, og rett til å velge hva vi ønsker å gjøre. I vårt hjem feirer vi jul, og blir ikke mindre muslimer av den grunn.

Grunnen til at jeg skrev på statusen min i dag, var fordi jeg ofte glemmer helt bort at mange ser på oss som fremmede.

Når mine barn, som er en del av dette landet, får spørsmål fra voksne slengt mot seg, og i løpet av noen få sekunder gir dem følelsen av å være fremmed i eget land, aksepterer jeg ikke det.  Jeg sa ikke noe til ekspeditøren, og håper hun ikke stiller spørsmål til andre barn på den negative måten som hun gjorde. Hadde hun vist et lite snev av tegn til nysgjerrighet eller vennlighet i måten hun sa det på, hadde jeg fortalt henne hvordan og hvorfor vi feirer jul. Ikke noe er bedre enn å gi informative svar til andre, og være med på bidra, slik at de som ikke kjenner andre med flere kulturer, får muligheten til å få et innblikk, men ikke når det gjøres på en nedsettende måte. 

 

28 kommentarer

Audun Berg

28.11.2016 kl.03:20

Hårsår. For en gangs skyld var det en som hadde noe positivt å si om Norge så det var jo ikke rette person å kritisere. Men generelt så er det mye sant i det som blir nevnt. Hårsår har tydeligvis fått muslimene opp i halsen. Men jeg er enig i mye. Om muslimene vil integrere seg her så slutt med å stadig å påpeke at de er muslimer og i klesveien og oppførsel opponere mot det norske. Det var jo mange rosende ord i i den teksten så vi får håpe et det var en ærlig mening. Men om de vil fortsette å bo i Norge så slutt å irritere resten av befolkningen. Glem hele islam. Det der er ingen ting å bygge et liv på. Se hva som skjer ute i verden. Problemet er stort sett islam.

Judas Iskariot

28.11.2016 kl.09:33

Husk at når man har jul i Norge er det å fråtse og drikke alkohol. Hylle grisen Særimne ved å spise den.

Husk julen i Norge har ingenting med kristendommen å gjøre. Den er stjålet av de kristne.

Er man så dum å tror på en gud som ikke finnes. Bør man ikke få lov til å være her.

Lars Chr. Svanholm

28.11.2016 kl.09:39

Hei Nazim Rizvi. Gleder meg over å lese det du skriver. En tydelig stemme som din er gull verdt når vi kanskje går en tid i møte med store intergrasjonsutfordringer. Fordi svært mange har kommet på kort tid.

Likevel er det noen faktiske feil i din artikkel. Det er ikke slik at det noen gang har vært sendt ut en invitasjon til land utenfor Europa om å komme på grunn av mangel på arbeidskraft. Tvert om, da innvandringen begynte på seksti og sytti tallet var det faktisk betydlig arbeidsledighet. Vi har aldri manglet folk selv.

De som kom reiste hit på turistvisum eller uten visum, og hadde en tøff tid nettopp fordi det var mangel på arbeid samtidig som de fleste var uten kvalifikasjoner.

Når det så gjelder begrepet "var med å bygge landet," så er det også usikkerhet rundt det. Dette forde 1. generasjons innvandrere utenfra vesten som gruppe dessverre tidlig har falt ut av arbeidslivet og gått over i trygdesystemet. Så hva egentlig regnskapet sier om "bygging av landet" eller "forbruk av landet" er det i hvert fall mildt sagt mulig å diskutere.

Nasim Rizvi

28.11.2016 kl.11:02

Lars Chr. Svanholm: takk :) godt mulig at en del av de falt ut, men ikke alle, de har uansett vært med på å bygge og forme landet :)

Roger

28.11.2016 kl.09:43

Flott å lese om en velintegrert muslimsk familie. Viktig at slike historier også blir fortalt i media. Det gir balanse i forhold til de negative historiene og det skaper viktige forbilder for andre muslimer som er i starten av sin prosess med integrering.

Jeg stusser riktignok litt på at spørsmålet fra kassadamen oppfattes som nedverdigende, selv om jeg kan skjønne at slike spørsmål blir slitsomme etterhvert. Du sier jo selv at mange muslimer ikke feirer jul, så da var det kanskje ikke en helt unaturlig antagelse kassadamen gjorde? Det kan selvsagt hende at tonefallet hennes virket negativt, men tonefall er lett å misforstå. I utgangspunktet virker kassadamens forsøk på samtale hyggelig ment, slik jeg leser det. Du sier at kassadamen bør få seg muslimske venner, sannsynligvis slik at hun blir mer opplyst om at en del muslimer feirer jul. Vet du at kassadamen ikke har muslimske venner, eller antar du dette fordi mange nordmenn ikke har muslimske venner? Gjør du samme tabbe som du anklager kassadamen og andre for å gjøre?

Nasim Rizvi

28.11.2016 kl.11:01

Roger: Takk for en saklig kommentar :) jeg vet ikke om hun har muslimske venner elle ikke, men har gjennom mange år, vært fast kunde i den butikken, dette var første gangen hun sa noe, og hvor hun da hendvendte seg direkte til barnet mitt, og det med et tonefall og kroppsspråk som ikke levner noe tvil om at hun hadde en del fordommer. Barn skjønner mer enn vi tror.

Audun Berg

28.11.2016 kl.10:42

Mudassar. Inndoktrinert med den ene, rene og sanne religion? Desverre vil jeg si. Se deg rundt om i verden og tenk over hva denne inndoktrineringen har resultert i. Jeg tror jeg vil holde meg til kristendommen i sin enkle form. De ti bud, gjør mot andre det du vil at de skal gjøre mot deg, og snu det andre kinnet til om noen gir deg en ørefik. Syns du ikke at det er merkelig at vi "vantro" gir dere muslimer hus, mat og et fredelig land å leve i, men likevel klager dere på behandlingen og forlanger å få ha det slik som det var der dere kom fra. Hvor mange av dere var lengst bak i køen da fornuften ble utdelt? Jeg baserer ikke min tro på inndoktrinering, men erfaring og sunn logikk. Men om dere ikke liker vårt land og tro så vennligst pakk esken og dra til et annet land som er bedre. God Jul.

kloking

28.11.2016 kl.11:05

Det er mange idioter i Norge som når de ser en med annen hudfarge automatisk tenker at disse må være muslimer til tross for at det både er mange hvite muslimer og at det er milliarder av ikke-hvite mennesker som er annet enn muslimer, inkludert kristne. Trist, men det vitner om en enorm kunnskapsmangel og et bevis på at nordmenn i gjennomsnitt er dummere enn sitt rykte.

Hakan

28.11.2016 kl.13:23

Lovverket og samfunnet i Norge er ikke basert på Islamske prinisipper. Dette er en løgn og bortforklaring mange norske muslimer liker å komme med, fordi for dem er Islam feilfri, og siden det norske samfunnet fungerer så bra som det gjør, så må jo det bare være Islamsk, eller hva? Faktum er at Norge er basert på sekulær-humanistiske prinispper.

I muslimske land derimot forsøker man febrilsk å etterfølge dogmene i koranen og hadith, og dette fører til mye problemer for de samfunnene. Dette bortforklares med at de "mistolker" koranen og hadithene. Merkelig hvordan Allah, til tross for at han er allmektig og allvitende, ikke klarer å åpenbare en religion som er så lett å "mistolke" som det Islam er. Islam må jo være verdens mest "mistolkede" religion.

Tror du skal sette deg inn litt nærmere i de religiøse tekstene til din religion, så vil du se at Islam, i likhet med alle andre religioner, har noen positive sider ved seg, og noen sider som er mindre flatterende. Disse mindre flatterende sidene ved islam, gjør blant annet at religiøse minoriteter undertrykkes nær sagt fra Marokko til Indonesia, og da spesielt i ditt opprinnelsesland Pakistan.

Å tro at dette har ingenting med Islam å gjøre er utrolig ødeleggende for disse samfunnene. Inntil man tar et ærlig oppgjør med de mindre flatterende sidene ved Islam, så vil man ikke kunne få bukt med disse problemene. Islam er ikke så vennlig innstilt mot andre religioner, og da spesielt avgudsdyrkere (som hinduer feks). Kan jo bare lese i Koranen med et åpent sinn hva den sier om avgudsdyrkere, hvis du våger.Bare da tilfeldig at disse undertrykkes i muslimske land?

Hva gjelder julefeiring, så er det bare naturlig for nordmenn å tro at de fleste muslimer ikke feirer jul. Spesielt når så mange norske muslimer er så høylydte om hva de mener om vantro kuffar og deres kulturelle skikker.

Hvis du virkelig ønsker å komme dette problemet til livs, så kunne du bare ha tatt et oppgjør med det å dele opp folk i troende og vantro, men det kan du ikke, fordi også koranen deler opp folk i vantro og troende.

Nasim Rizvi

28.11.2016 kl.13:56

Hakan: har satt meg meget godt inn i min religion, og det er nettopp derfor jeg mener det jeg gjør, du står fritt til å velge og forstå tekster som du vil utifra ditt ståsted. For meg er det umulig og ulovlig i henhold til min tro å dele opp folk inn i grupper som vantro og troende. uansett ha en fin dag videre!

Audun Berg

28.11.2016 kl.14:32

Uff. Så mye pisspreik og fordømmt tøv som enklte kommer med her skal en lete lenge etter.

Eva Karin

28.11.2016 kl.17:05

Som alltid veldig bra kronikk.Som vanlig godt reflektert,tar opp en problemstilling på en veldig fin måte. For meg, som kjenner deg gjennom dine innlegg,blogger,kronikker,aviser osv virker du som en veldig sterk ressursperson. Du burde ha hatt en statlig stilling. Staten bør bruke kompetansen din, den er gullverdt! Lykke til med dine innlegg/blogger. Gleder meg allerede til neste blogg innlegg . God jul!

Nasim Rizvi

28.11.2016 kl.17:53

Eva Karin: så hyggelig med så mange fine ord:) takker:)

Harsår....

28.11.2016 kl.17:23

Aller først vil jeg spørre bloggern om hvorfor innleggene mine vart slettet????

Så er jeg ikke kassadame, men en som bruker butikker, er på foreldremøter osv.

Så til alle de som mener jeg biter. Alt er selvopplevd og sett.

En annen ting er det at Vestlige blir bedt om og etter PK måte behandle immigranter som de vil. Vi skal tilpasse oss. Vi skal høre på deres måte å leve på etc etc. Rett og slett fordi vår nordiske kultur er så "kald"

Der hvor jeg kom fra, kunne vi sette en lapp på døren til besøkende at de kunne finne seg til rette, og er snart hjemme. Idag går det ikke lenger, da er huset tomt eller det som verre er. Mulig det bare er noe med nye tider!

Islam har heller ingenting med Nordiske eller Norske verdier verdier å gjøre. Islam bygger på straff, underkuelse av kvinner, og erobringer av nye land. Akkurat slik dere muslimer holder på med den dag idag kjære Nasim..

Nasim Rizvi

28.11.2016 kl.17:51

Kjære Harsår, innleggene dine ble slettet fordi de ikke hadde noen relevans med innholdet i innlegget mitt. Still meg gjerne spørsmål, men vær snill og vis meg at du klarer å holde deg til temaet, samtidig som du viser at du er godt oppdratt :) ønsker deg en fortsatt god ettermiddag:)

Hårsår!!

28.11.2016 kl.18:15

Nasim, temaet holdt jeg. Sannsynlig nok er du morgengretten og opptatt med å forklare og brette ut fredsreligionen din.

Ser andre som ikke har holdt temaet, der har du også fått så mye godsaker at du bare måtte ha det på bloggen din. Rett skal vere rett. Jeg burde sagt noe positivt jeg også. Du fikk det svar på bloggen din.

Oppdragelse: hverken jeg, mine nærmeste eller venner er kjenninger av politiet. Vi holder oss friske. Ytringsfriheten bruker du til å profilere Islam som er så nær opp til Norske verdier som det er mulig. TULL , Hva vil du innbille naive folk her i Norge?

Nasim Rizvi

28.11.2016 kl.18:26

Kjære Hårsår, dine kommentarer var ikke blant de verste, scroller du nedover, og under andre innlegg vil du finne ganske så hårreisende kommentarer som jeg har latt stå. Men heretter sletter jeg de jeg anser som usaklige og irrelevante i forhold til innholdet i mine innlegg. Godt å høre at du er frisk :) ps. det er kveld nå...og ikke morgen..og en ting til, jeg skal utvide kunnskapsnivåët ditt, du er muligens ikke klar over at alle som skriver her har en ipadresse som er synlig for meg, og du er en av de som er veldig flink til å endre på navnet ditt, og er ofte innom med kommentarer under forskjellige navn, men kjære Hårsår, du ghlemmer helt at ipadressen avslører deg ;) sånn, nå vet du det til neste gang:) du trenger ikke å takke meg, ha en fortsatt fin kveld videre:)

Hårsår!!

28.11.2016 kl.18:53

Ip-adressen er jeg fullt klar over at du har. Og bruker de sikkert også om du vil. Tankekors*

Kunnskapsnivåene våres var vel heller ikke tema her. Teamet var nettopp kulturen, og ideologien din.

Også har jeg kunn hatt tre navn her. Hårsår, mer hårsår + enda ett.

Så glemmer du en ting her. Du er som mange andre muslimer og rakker ned på vantro for hvert ord de sier. Jeg kan da ikke si typpisk vel!!!

Nasim Rizvi

28.11.2016 kl.19:21

Kjære Hårsår, du har glemt et par andre navn også, som du har brukt for svare på andre innlegg, men nok om det, og godt å høre at du er klar over disse tingene, dessuten ser jeg en total endring i måten du skriver på nå, det er hyggelig :) du må skille mellom ideologi og religion. jeg følger en religion og ikke en ideologi. Trist å høre at du opplever at du blir rakket ned på, det er ikke greit, men hvorfor kaller du deg selv for vantro?

Gregers

29.11.2016 kl.10:22

Kjære Nasim Rizvi

Jeg tror reaksjonene du møter på skyldes mye uvitenhet. I avisene leser man om de muslimene som føler seg fornærmet over å se juletre. Eller de som ønsker å brenne det norske flagg og roper at vi må kjempe imot grunnloven og innføre Sharia. De som reagerer på dette møter ofte på beskyldninger om rasisme fra venstresiden. Noe jeg tror bare gjør problemet enda verre.

Nasim Rizvi

29.11.2016 kl.13:20

Gregers: ja, du har så rett!!

Skriv en ny kommentar

hits