Kvinnen som stod bak grunnleggeren av Pakistan - Nasjonens Mor

kommentarer 11 kommentarer

 

Den 14 august for 70 år tilbake ble ett nytt land satt på verdenskartet, en ny nasjon ble skapt, og millioner av mennesker fikk endelig friheten til å leve i ett land som var resultatet av en drøm.

Pakistans frigjøringsdag 14.august blir ofte symbolisert med en slank mann med en hatt på hodet, denne mannen som er betitlet som nasjonen far, og den største lederen, som er grunnleggeren av Pakistan, og en mann som æres og berømmes ustanselig.

Bak enhver suksessrik mann står det en kvinne, sies det, men hvem var kvinnen bak Muhammed Ali Jinnah, grunnleggeren av Pakistan?

Denne kvinnen het Fatima Jinnah, og var søsteren til Muhammed Ali Jinnah.

Hun ble født i 1893, og døde for akkurat 50. år siden, den 9.juli I 1967.

Fatima var en kvinne i et mannsdominert samfunn, og i en tid hvor kvinnen ikke hadde stemmerett engang.

Hun holdt seg alltid i bakgrunnen, men stod allikevel alltid ved hans side, både politisk og sosialt.

Denne nye nasjonen hadde altså en sterk og viktig kvinne som var der, men var allikevel usynlig.

Sterke kvinner har alltid bidratt til endringer, Fatima Jinnah var en frontfigur for en ny nasjon, og kjempet en frigjøringskamp som berørte millioner av mennesker.

Fatima Jinnah var utdannet tannlege, og hadde en akademisk bakgrunn som få kvinner selv i den vestlige verden kunne skilte seg med.

Broren hennes hadde en drøm om en nasjon, og hun selv drømte enda bredere, hun ønsket en nasjon som hadde tilgang til utdannelse uavhengig av kjønn, frihet til å delta i politiske prosesser og at alle borgerne hadde like rettigheter.

Fatima Jinnah samlet kvinnene, hun introduserte organisasjonsarbeid for kvinner i den ferske staten Pakistan.

Hun utstrålte en autoritet som gjorde at selv ortodokse muslimer anerkjente hennes tilstedeværelse i det offentlige rommet.

Hun var ryggraden som holdt Muhammed Ali Jinnah oppreist, slik at han kunne gjennomføre den viktige jobben med å gi muslimer en stat som gir dem trygghet og rettferdighet.

Fatima Jinnah, en muslimsk kvinne med en styrke og vilje av stål, viet 28 år av sitt liv til sin bror, for å sørge for at millioner av mennesker skulle få sin egen trygge stat.

Muhammed Ali Jinnah ble omtalt som en av Asias viktigste person, men kvinnen bak suksessen hans, Fatima Jinnah, sørget hele tiden for at han fremstod som en sterk, klok og dyktig leder.

Etterarbeidet av statsopprettelsen bestod blant annet av å hjelpe flyktningene som kom til Pakistan, Fatima Jinnah viste et sterkt engasjement for dem.

Hennes engasjement motiverte store folkemengder til å hjelpe hverandre, slik at den nye nasjonen kunne ta imot og hjelpe flyktningene, og i tillegg jobbe med de helsemessige utfordringene som blant annet den utbredte sykdommen tuberkulose medførte.

Denne kvinnen stod på egne ben i en tid hvor kvinner flest var hjemmeværende, og hennes bidrag og rolle medførte at hun blir kalt Nasjonen Mor.

Hun tok kvinnen ut av hjemmet, inn i det politiske livet, inn i det offentlige, inn i utdanningsinstitusjonene, inn i organisasjons- og rettighetsarbeid.

Med en slik kvinne som sin nasjons mor, er det ikke overraskende at Pakistan var den første muslimske republikken som fikk en kvinnelig statsminister (Benazir Bhutto).

Dette innlegget ble skrevet etter en oppfordring fra osloborgerprisvinner Mohsan Raja, som ønsket fokus på nasjonens mor. Hans oppfordring engasjerte, og resulterte at flere skrev om denne kvinnen. Vil med dette takke han for motivasjonen, som skapte et sterkt engasjement, også hos min medskribent Sahifa Naqvi, en 16-åring som med dette ble bedre kjent med en av de viktigste kvinnene i pakistans historie.

Skrevet av Nasim Rizvi og Sahifa Naqvi (bilde)

 
 

11 kommentarer

Audun Berg

18.07.2017 kl.17:13

Flott historie. Hadde bare disse fugleskremslene av i dag vært så framsynte og oppreiste at de kunne få denne skakkjørte nasjonen på rett vei. Simpelt hen bli siviliserte.

Judas Iscaroit

18.07.2017 kl.21:49

Var ikke skapelsen av Pakistan basert på det rasehat muslimene hadde mot den hinduistisk befolkningen i India? Så dem måtte ta et landområde for å kalle sitt eget.

Dette ser vi i alle steder muslimer kommer til, der dem samler seg og krever at her er det muslimsk område. Fordi dem hater alle andre som ikke tenker eller oppfører seg som dem.

Nasim Rizvi

18.07.2017 kl.22:23

Judas Iscaroit: nei, det stemmer ikke.

Muhammad Saddique

18.07.2017 kl.22:11

Tusen hjertelig at dere skrevet "Flott historie"

Nasim Rizvi

18.07.2017 kl.22:21

Muhammad Saddique: tusen takk, Pakistan zindabad!

18.07.2017 kl.22:13

Så Flott Historie.

Nasim Rizvi

18.07.2017 kl.22:22

Anonym: takker:)

Muhammad Saddique

18.07.2017 kl.22:15

SÅ flott historie er det.

Nasim Rizvi

18.07.2017 kl.22:22

Muhammad Saddique: takk:)

Audun Berg

20.07.2017 kl.08:41

For lenge siden hadde muligens Pakistan noen stolte kvinner og menn som ofret seg for nasjonen, men i senere tid er det ikke så mye å rope hurra for. Militærkupp, politiske drap, massakrering av skoleungdom, forfølgelse av kristne, utstrakt korrupsjon og svindel og andre misligheter. Der er tydeligvis noen få kvinner som tør å stikke seg ut om de blir drapstruet for å forsøke å få disse villedede folkene på inn på en bedre vei, men de er få. Det store problemet de har er islam og alt det fører med seg av elendighet. Om landet skal få en fremtid så må det drastiske endringer til. Løsningene finnes i kristendommen og humanismen, ikke i islam.

Nasim Rizvi

20.07.2017 kl.15:58

Audun Berg: akkurat ja, imponert over kunnskapsnivået og løsningene dine...

Skriv en ny kommentar

hits